Pakaian Ihrom untuk Haji dan Umroh

Salah satu syarat ibadah Umroh dan Haji adalah berpakaian ihrom. Bagaimanakah pakaian ihrom itu? Rasulullah SAW sebagaimana tertulis dalam Hadist Shohih Bukhori No. 1543 Kitabu Haji mensyaratkan pakaian ihrom sebagai berikut:

  1. Baju ihrom tidak boleh berupa baju kurung (baju yang berjahit)
  2. Serban, topi atau penutup kepala yang bersifat menempel di kepala juga tidak boleh dikenakan sewaktu memakai ihrom. Sedangkan payung atau benda-benda lain untuk teduhan boleh.
  3. Celana termasuk pakaian yang berjahit jadi juga tidak boleh dikenakan sebagai pakain ihrom. Semua pakaian berjahit tidak diperkenankan untuk ihrom termasuk celana dalam harus dilepas saat ihrom.
  4. Baju dengan tutup kepala juga tidak boleh dikenakan saat ihrom.
  5. Muza, kaus kaki dari kulit, atau alas kaki /sepatu yang menutupi kedua mata kaki juga tidak boleh dikenakan sewaktu ihrom. Saat ihram kedua mata kaki harus kelihatan
  6. Pakain ihrom juga harus berbau netral tidak boleh berbau harum / wangi.
1543 – حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ يُوسُفَ، أَخْبَرَنَا مَالِكٌ، عَنْ نَافِعٍ، عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُمَرَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا، أَنَّ رَجُلًا قَالَ: يَا رَسُولَ اللَّهِ، مَا يَلْبَسُ المُحْرِمُ مِنَ الثِّيَابِ؟ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: «لاَ يَلْبَسُ القُمُصَ، وَلاَ العَمَائِمَ، وَلاَ السَّرَاوِيلاَتِ، وَلاَ البَرَانِسَ، وَلاَ الخِفَافَ إِلَّا أَحَدٌ لاَ يَجِدُ نَعْلَيْنِ، فَلْيَلْبَسْ خُفَّيْنِ، وَلْيَقْطَعْهُمَا أَسْفَلَ مِنَ الكَعْبَيْنِ، وَلاَ تَلْبَسُوا مِنَ الثِّيَابِ شَيْئًا مَسَّهُ الزَّعْفَرَانُ أَوْ وَرْسٌ»

sesungguhnya seorang laki-laki bertanya: “Wahai Rasulullah, pakain apakah yang boleh dikenakan untuk ihrom?”.

Rasuullah SAW menjawab: “Tidak boleh memakai baju kurung, juga tidak boleh serban, dan tidak boleh celana, dan tidak boleh baju yang ada tutup kepala, dan tidak boleh memakai muza (kaos kaki dari kulit kecuali bila seseorang tidak mendapatkan sandal maka potonglah dan hendaklah memotong sampai di bawah mata kaki, dan jangan memakai beberapa pakaian yang diberi minyak wangi za’far atau minyak wangi warsun”.

[Hadist Shohih Bukhari No.1543 Kitabu Haji]

Iklan